Karakter

De eerste indruk van een Siberische kat en de variant de Neva Masquerade is er een van kracht. Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn geharde karakter is de Sibeer toch sociaal met soortgenoten, en andere dieren. De Sibeer heeft een zachte stem. Ze zijn graag betrokken bij het dagelijkse leven van hun baasje, ze zijn zeer sociaal ingesteld. Ze helpen je graag met het wasgoed op vouwen, vloeren dweilen en ramen zemen je kunt het zo gek niet opnoemen. Ook ruimen graag je boodschappen op. Ze zitten graag bij je op het randje van je bad en spelen dan lekker met het water. Erg gek op water en dan komt weleens voor dat ze gezellig bij je in bad springen. Het zijn vreselijke lieve sociale katten, die altijd bereid zijn om te spelen en te knuffelen. Als ze in je armen liggen ontspannen ze zich en geven ze zich helemaal aan je. Knuffelen is een favoriete bezigheid van bijna elke Sibeer en daarbij zijn ze bijzonder vindingrijk in het krijgen van hun zin. Niet alleen de mensen bij wie ze leven, maar ook onbekenden worden liefdevol en volhard ‘gevangengenomen’. Zelfs kinderen worden met tederheid overladen, het is het perfecte speelkameraadje. Ze zijn graag in het gezelschap van kinderen. Hun speelsheid en springvermogen zijn opmerkelijk, en het zijn goede klimmers. Maar kijk uit het zijn ook super goede sprinters. Maar natuurlijk houd ook deze kat van luieren. Het zijn super intelligente katten. De poezen moeders zijn toegewijde moeders, die ook de kittens van andere poezen helpen mee opvoeden. De katers vinden het super leuk om met kittens om te gaan en schuwen een stevige poetsbeurt daarbij niet. Als een Sibeer je eenmaal in zijn hartje heeft gesloten heb je een vriendje voor het leven.

Uiterlijk

We kennen bij dit ras twee kleurslagen, en deze twee mogen met elkaar gekruist worden het is een en het zelfde ras. De Neva Masquerade herkend men aan de witte vacht, de Neva Masquerade is een colour point hierbij zijn de points gekleurd, de poten, oren, staart en neus zijn donkerder gekleurd dan het lichaam. De Neva Masquerade wordt wit geboren en na een week zie je de kleur pas van de points. De Siberische kat is een niet colour point, dit is een kleurrijke variant, bij deze wildkleuren mogen alle kleuren voorkomen, zwart, blauw, rood, creme, schildpad, deze kleuren met elke hoeveelheid wit, alle genoemde kleuren met en zonder tabby tekening, met zilver/smoke. Wit is een toegestane maar wel een zeer zeldzame kleur, bijbehorende torties, tabby’s met en zonder wit.  Deze twee Siberen kunnen dezelfde kleur hebben point of niet point. De siberische kat heeft de vachtpatroon mackerel, spotted, en blotched.  Dit kan niet bij de Neva Masquerade omdat het lijf niet gekleurd is, bij de Neva Masquerade spreken we enkel over een point of tabby patroon.

 
De Siberische Kat en de variant Neva Masquerade is een vrij grote, goed gespierde halflangharige kat met korte poten en heeft naar verhouding zware botstructuur. Hij heeft een korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin. Hij heeft vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor. Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren, zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren. Zijn ogen zijn groot, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond. De Siberische Kat heeft groene of barnsteen ogen, en de variant Neva Masquerade heeft blauwe ogen. Het gewicht van deze katten: poezen kunnen 4 tot 6 kilo en katers kunnen 5 tot 9 kilo zwaar worden. Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn. De nek is kort en stevig. De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort. Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen. Lange goed behaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt. Langer weelderige kraag, de kraag begint bij de wangen, en heeft langere haren op de borst en is totaal behaard, iets korter op de schouders en een deel van de romp. De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam dun, zacht en dicht. En de ondervacht is afhankelijk van het jaargetij. Zijn vacht is halflang tot lang, dicht en waterafstotend. Dat biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou, daarom is de Sibeer ook erg graag buiten. Zijn verzorging is makkelijk, omdat de vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstelbeurt. Gedurende de rui die overvloedig is in de lente, zal men hem echter vaker moeten borstelen en kammen. Om een nog mooiere vacht te verkrijgen moet hij ook naar buiten kunnen. Zijn ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar.

Tekst van Bianca van Lith 
Bron: Siberische Kat