Jacqie

Jaguar's Golden Kid
mijn verhaalmijn foto's

Quarter Horse Mare

Geboren: 16 april 2001
Kleur: Chesnut
Hoogte: 1.60 m
Sire: Really Rugged Kid
Dam: MBJ Jaguar

Jacqie is een Quarter Horse merrie van 1.60 hoog. Ze is gefokt door Claudia Vermee en sinds 2005 in mijn bezit. Ik heb Jacqie gekocht in bemiddeling met All Around Performance horses van Barry Schuurman & Mehlika Nowak-Schuurman. Toen ik Jacqie bij Barry kocht was zij net zadelmak, dus we hebben samen (met behulp van Barry) heel wat werk verzet om zover te komen als we nu zijn.

Jacqie is getraind in de discipline pleasure en trail. Dit gaat erg lekker, want Jacqie is een paard wat graag wat voor je wil doen.

Bij het aanleren van een nieuwe oefening kan ze erg eigenwijs zijn (ze kan dan zelfs gegrom laten horen), maar als ze er eenmaal van overtuigd is dat we de oefening toch gaan doen, geeft ze haar verzet op.

In de trail wil Jacqie graag behulpzaam zijn. Dat wil zeggen, als ze denkt dat ze weet wat we gaan doen, dan doet ze het al. Eigenlijk vind ik dit niet zo heel handig, want Jacqie kan van de slordige zijn. Ondanks dat haar bedoelingen goed zijn, krijgt ze van mij geen kans zelfstandig aan het werk te gaan.

Daarnaast ben ik met Jacqie ook aan TREC training begonnen. Dit is een onwijs leuke tak van de paardensport. Meer over TREC training kun je vinden op de pagina met links onderaan deze website.

In 2009 ben ik met Jacqie eens voor de grap op een koeien snuffeldag op de A OK livestock Ranch in Makkinga geweest. Ik wilde toch wel eens weten of mijn meisje de beruchte ‘cow sence’ heeft. Nou dat heeft ze en Jac en ik gaan vanaf dat moment zoveel mogelijk maandelijks een keertje op de koeien trainen in Makkinga. Zowel in een groepsles als ook in privélessen beult onze instructeur Jan van Kesteren deze stadse deerne en haar paard, die met de koetjes willen spelen, flink af.

Jacqie aan de koe
Jacqie is een vrij zelfverzekerde, tikkeltje dominante, merrie die niet gauw onder de indruk is. Tuurlijk kan ze schrikken, maar ze is meestal makkelijk in de hand te houden. Het is een heerlijk paard en ik geniet van al onze uurtjes samen. Jacqie vindt het ook super wanneer mijn Aussies mee gaan op een buitenrit. Jacqie loopt dan graag achter ze aan en ze vergeet dan wel eens dat een paard op het ruiterpad behoort te blijven. Ik geniet er natuurlijk met volle teugen van om met Jacqie en mijn honden op pad te gaan en doe dit zo vaak mogelijk. Helaas mogen de honden niet onaangelijnd in het bos vlak bij onze stal, dus we gaan hiervoor met de trailer naar de Hoorneboegse Heide of naar de Lage Vuursche. Maar Face, Jay en Ike vergezellen Jacqie en mij ook graag op een rondje door het dorp. We hebben dan aardig wat bekijks.

In een kudde is Jacqie vrijwel altijd de alpha merrie, ze staat dus haar mannetje tussen de andere paarden, maar blijft altijd eerlijk. Kortom Jacqie is gewoon een heerlijk paard!

Jacqie springen
Verder train ik met Jacqie, o.l.v. Barry Schuurman ook in de disipline Horse and Dog trail samen met mijn Aussies. Jay ziet hier het nut niet zo heel erg van in, m.u.v. op de hei. Face vindt de Horse and Dog trail wel een leuk spelletje, maar Ike is een geboren natuur talent voor deze disipline van de westernsport. Meer hierover kun je vinden op mijn Horse and Dog trail pagina.
Monique Jacqie Face & Jay