Quarter Horse

 
ons verhaalonze foto's
De Quarter Horse is een western-paard bij uitstek. Het stamt van de oorspronkelijke cowboypaarden af en ontleent zijn naam aan de race op de kwart mijl (een kwart mijl was in de dorpen ongeveer de afstand van de kerk tot de saloon.)

De Quarter is een paard dat in zeer korte tijd op volle snelheid kan komen en daar werd het indertijd voor gefokt. Het is een paard dat iedere dag werk deed en daarbij rustig en gemakkelijk in omgang moest zijn. Het is een edel en lichtvoetig paard met een fijn hoofdje. Het heeft een tamelijk korte rug en het is opvallend gespierd. Het is zeer wendbaar, bijzonder snel op topsnelheid, werkwillig en betrekkelijk gemakkelijk af te richten.

De maat ligt meestal tussen 1.42 en 1.58. Een Quarterhorse is dus meestal niet zo groot, maar wel heel stevig gebouwd. Een brede borst en zwaar bespierde achterhand dat is typisch een Quarter. Het is momenteel één van de meest gevraagde vrijetijds paarden ter wereld met een aantal geregistreerde paarden van meer dan 3 miljoen.

De paarden zijn verenigd in het AQHA, American Quarter Horse Association. Sinds een aantal jaren bestaat in Nederland de NQHA, de Nederlandse Quarter Horse Associatie.

De Quarter wordt gebruikt bij heel veel verschillende onderdelen van de westernsport. Er zijn hierdoor grote verschillen in de bouw.

Cuttingpaarden (werken met koeien) bijvoorbeeld zijn vaak wat kleiner, meestal tussen de 1.42 en 1.50, dan bijvoorbeeld de halterpaarden. De halterpaarden zijn echte showpaarden die vaak niet worden bereden maar alleen aan de hand worden getoond. Ze zijn soms wel 1.65 en heel erg stevig – een echte bodybuilder onder de paarden.