Wat is Dogfrisbee
Dogfrisbee is een tak van hondensport die in Nederland snel aan terrein wint. Ook in de ons omringende landen is het een snelgroeiende en veel beoefende hondensport. Je zou denken dat dogfrisbee niet zo moeilijk is, je neemt een frisbee en een hond en gaat aan de slag. Veel mensen doen dit ook met hun hond, iedereen kan immers met een frisbee gooien. Maar als je je hart verpand hebt aan de dogfrisbeesport, zoals ik, kom je erachter dat dogfrisbee wel iets anders is dan zomaar een frisbee gooien die je hond al dan niet vangt. Daarnaast is het voor de hond één van de gevaarlijkste sporten om te beoefenen. Het is dus uitermate belangrijk dat naast het plezier veiligheid de boventoon voert!
Maar wanneer dogfrisbee op een juiste manier gebeurd zul je merken dat de conditie van zowel de hond als jezelf enorm verbeterd en dat je in teamverband samen met je hond aan het spelen bent.
Voor wie is Dogfrisbee geschikt
Dogfrisbee is een officiële hondensport, welke professioneel en in wedstrijdniveau beoefend wordt. Maar wedstrijden zijn natuurlijk geen must. Dogfrisbee is vooral leuk!
Je kunt met iedere ras- of niet rashond aan dogfrisbee doen, omdat het op de individuele hond aangepast wordt. De ene hond kan hard rennen, de andere hoog springen, dus alle honden kunnen op hun eigen manier uitblinken in deze tak van de hondensport. Uiteraard dient je hond wel te beschikken over een goede gezondheid.
Wil je op wedstrijdniveau meedoen, dan is het belangrijk dat je hond veel uithoudingsvermogen heeft, hard kan rennen, hoog kan springen en dat dit allemaal ook nog eens veilig gebeurd!
Dogfrisbee materiaal
Dogfrisbee gebeurd met een speciaal daarvoor ontwikkelde hondenfrisbee. Deze frisbees zijn gemaakt van een flexibel plastic waardoor de hond geen blessure op kan lopen aan de bek of het gebit. Deze frisbees worden over het algemeen geïmporteerd vanuit Amerika, de bakermat van deze hondensport. In Nederland zijn deze frisbees o.a. te koop bij Fly’em High Dogfrisbee.
Er zijn frisbees geschikt voor alle honden. Ook voor honden met een harde beet, de zo genaamde bijtgrage honden, zijn er extra sterke frisbees te koop. Hoe duurder de frisbee hoe sterker hij is.
Denken aan veiligheid!
Om veilig aan dogfrisbee te kunnen doen met je hond is het van belang dat je niet zomaar samen aan de gang gaat. Het gooien van een frisbee is nog niet zo eenvoudig. Door de wind kan dat vliegende schijfje nog wel eens onvoorspelbaar zijn, dus tijdens een dogfrisbee cursus wordt er veel aandacht besteed aan de zogenaamde werp technieken.
Daarnaast moet er goed gekeken worden naar wat de hond qua bouw en conditie aan kan. Niet iedere hond is meteen een volleerde frisbeehond en dus moet er gewerkt worden aan een spieropbouw en inzicht bij de hond. Het goed leren aangooien van de frisbee, het leren veilig springen en timen door de hond zijn belangrijke onderdelen van een dogfrisbee cursus. Maar denk ook eens aan een goede warming up en cooling down. In mijn ogen zijn dit essentiële onderdelen binnen de dogfrisbee. Opgewarmde en soepele spieren voorkomen blessures. Het goed uitlopen van de hond na het frisbeeën zorgt voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Verder zou ik willen adviseren je hond, voordat je aan deze verschrikkelijk leuke tak van de hondensport begint, medisch te laten keuren bij een dierenarts of dierfysiotherapeut.
Organisaties en onderdelen
Er zijn diverse overkoepelende organisaties die dogfrisbee wedstrijden organiseren. Zo kennen we o.a. de UFO, Skyhoundz en USDDN. Allemaal hebben ze hun eigen regels. Wanneer je aan een wedstrijd mee wilt doen is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van deze regels. Maar het plezier wat je samen met je hond beleefd is in mijn ogen het aller belangrijkste aan deze sport.
Er zijn in de dogfrisbeesport twee onderdelen, te weten Freestyle en ‘Toss and Fetch’.
Freestyle
Tijdens de Freestyle krijg je twee minuten de tijd om een show – die jezelf in elkaar gezet hebt – te laten zien. Voor deze show kies je zelf de muziek. In de freestyleshow laat je zoveel mogelijk oefeningen en trucs zien die bij jou en je hond passen. Hoe meer variatie, hoe beter de show in elkaar overloopt en hoe meer frisbees er door de hond gevangen worden, hoe beter je scoort.
Deze freestyleshows zijn voor publiek vaak leuk en spectaculair om naar te kijken, vooral als er zeer ervaren combinaties aan het spelen zijn.
Afhankelijk van de organiserende organisatie mag je voor de freestyle 5 tot 10 goedgekeurde, nieuw ogende dogfrisbees gebruiken.
Tijdens een wedstrijd krijg je twee maal de tijd om een Freestyle show te laten zien.
Toss and Fetch
Tijdens de ‘Toss and Fetch’ – ook wel Mini Distance genoemd – krijg je 60 tot 90 seconde (afhankelijk van de organiserende organisatie) de tijd om de frisbee zo vaak en zo ver mogelijk te gooien. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat de hond de frisbee kan vangen! Hoe verder de worp, hoe meer punten. Vangt de hond de frisbee met vier poten van de grond af dan krijg je extra punten. Tijdens dit onderdeel gebruik je maar één dogfrisbee. Het is wel handig om een reserve dogfrisbee bij de hand te hebben. Tijdens wedstrijden heb je naast de Freestyle éénmaal de kans om een ‘Toss and Fetch’ ronde te laten zien. De punten van de Freestyle en ‘Toss and Fetch’ worden bij elkaar opgeteld aan het einde van de wedstrijddag. Kies je ervoor om alleen aan de ‘Toss and Fetch’ mee te doen, dan krijg je tweemaal de kans. Ook de punten van deze twee rondes worden aan het einde van de wedstrijddag bij elkaar opgeteld.
Mocht je na het lezen van bovenstaand verhaal interesse hebben gekregen in de dogfrisbee sport, neem dan eens een proefles bij mij in Utrecht of bij één van de diverse dogfrisbee cursussen die in Nederland gegeven worden. Heel veel plezier!