Australian Shepherd

ons verhaal

‘Aussie’ is de verkorte naam voor het mooie ras Australian Shepherd.

In eerste instantie is men geneigd te denken dat de herkomst van de Australian Shepherd in Australie ligt. Hoe kan dat ook anders met zo’n rasnaam.
Maar de ontwikkelingsgeschiedenis van het ras ligt echter hoofdzakelijk in Amerika, zodat er van een Amerikaans ras gesproken moet worden. In Amerika werd in 1957 de Australian Shepherd Club of America (ASCA) opgericht, die voorzag in een rasstandaard. In 1991 werd de erkenning van het ras en tevens de vaststelling van de rasstandaard door de American Kennel Club (AKC) gerealiseerd. Sinds 1996 is het ras ook erkend door de FCI. En ook in 1996 werd er in Nederland een rasvereniging voor de Australian Shepherd opgericht, de Australian Shepherd Club Nederland oftewel de ASCN.

Geschiedenis

Zoals vaker het geval is bij rashonden, staat ook bij de Australian Shepherd de precieze herkomst en de gang van zaken niet met zekerheid vast. De oorsprong van het ras wordt verondersteld in het Spaanse Baskenland te liggen. Ze werden daar, met in hun bloed de verre voorvaderen van andere Baskische en Spaanse herdershonden, gebruikt voor het hoeden en drijven van vee. Tegen het einde van de 19de eeuw emigreerden Baskische herders naar Australië om daar werk te vinden. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen naar Australië geëxporteerd. Begin 1900 werden deze schapen vanuit Australië geïmporteerd in Amerika en kwamen de “little blue dogs” met hun Baskische herders mee. Deze honden werden in Amerika gekruist met honden vanuit Europa, zodat ze vanaf toen geassocieerd werden met Australië.
De opvatting dat de Australian Shepherd, net als de Australische veedrijvershond, is ontstaan vanuit een kruising met een dingo is dus niet juist! Het ras Australian Shepherd wat we heden ten dagen kennen is ontwikkeld in Amerika. De populariteit van de Aussie steeg gestaag na de tweede wereld oorlog, toen het grote publiek via rodeo’s en paardenshow. Vanwege hun veelzijdigheid en een leergierige karakter werd de Aussie al snel een graag geziene hond op Amerikaanse ranches en farms.

Uiterlijk

De Aussie is een middelmatig grote hond, stevig en gespierd maar niet grof of log. Reuen hebben een schofthoogte van 50-58 centimeter, teven meten 45-53 centimeter. De Australian Shepherd heeft een halflangharige vacht. Een van de opvallendste kenmerken van de Australian Shepherd is de grote variatie in kleuren. Blue merle springt vaak het meest in het oog, maar daarnaast komt de Aussie voor in red merle, zwart en rood, al dan niet met koperkleurige of witte aftekeningen. Oorspronkelijk heeft de Aussie een van nature korte staart (Natural Bob Tail) of gecoupeerde staart. In veel landen is het couperen van de staart niet meer toegestaan en dus zie je steeds meer honden met een prachtige lange staart.

Karakter

Het ras Australian Shepherd is ontstaan in Amerika om op ranches te werken met vee, naast schapen ook rundvee en eenden. Behalve dat Aussies de eigenschappen bezitten om te drijven, heeft de hond ook het vermogen om het vee met een uitval (snap of hap) te stoppen of juist in beweging te laten komen. Om deze specifieke eigenschappen te behouden is er in de fokkerij van dit ras geselecteerd op werkeigenschappen.

Nu in de 21e eeuw zie je, omdat de wereld veranderd, dat de Australian Shepherd een andere taak heeft gekregen. Mensen zijn nu op zoek naar een veelzijdige werkhond, maar die hond bezit ook zijn aangeboren instincten (gedragspatroon). Instincten/gedragingen die nodig zijn voor het ranch werk kunnen soms problemen veroorzaken bij eigenaren die deze eigenschappen niet herkennen. Deze eigenschappen zijn dé kwaliteiten van de Australian Shepherd maar deze kwaliteiten kunnen bij slechte begeleiding leiden tot dagelijks terugkerende problemen.

Energie

De Australian Shepherd is gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen. Ze zijn atletisch, actief en beschikken over een flinke portie werklust en uithoudingsvermogen. Logisch want de hond moest de hele dag mee kunnen met de rancher.

Ze hebben dan ook beslist een uitlaatklep nodig om hun energie kwijt te kunnen! Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor mensen die van lange wandelingen houden, maar ook om mee te gaan naast het paard of aan de fiets. Wanneer de Aussie zijn energie niet kwijt kan, kan hij vervelend gedrag gaan vertonen. Hij kan nerveus gedrag in huis gaan laten zien, overal op reageren en onrustig worden. Het kan zelfs zo erg worden dat de hond stereotype gedrag gaat vertonen zoals bv. het tot bloedens toe aanvreten van zijn eigen poten. Aussies moeten dagelijks dus minimaal naar een plek toe waar zij lekker los kunnen rennen (zwemmen), naar harte lust kunnen snuffelen en spelen met hun baas. Maar naast een lichamelijke uitlaatklep heeft een Aussie ook een geestelijke uitlaatklep/uitdaging nodig. Het is dus sterk aan te raden om een Australian Shepherd aan het werk te zetten! Vanwege de veelzijdigheid van het ras, zal een Aussie in tal van takken van de hondensport uit kunnen blinken maar is uitermate geschikt voor de actievere hondensporten zoals het drijfwerk, behendigheid of dogfrisbee.

De Australian Shepherd is intuïtief en is gefokt om zelf beslissingen te nemen wanneer de baas daartoe niet in staat is. Ze zijn zeer intelligent, oplettend en gemakkelijk te trainen. Hoewel het razendsnelle leren, associëren en hun intuïtiefiteit ook een groot nadeel kan zijn! Door deze eigenschappen ziet een Aussie alles en reageren zij snel op situaties. Dit kan bij een zelfstandige Aussie ook leiden tot eigenzinnig gedrag waarbij hij zijn baas niet persé nodig heeft. Dit alles maakt een Australian Shepherd dan ook geen hond voor de beginnende hondeneigenaar.

De Australian Shepherd is sterk gericht op het gezin waarin ze leven. Ze kunnen gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden en zijn niet vanzelfsprekend vriendelijk tegen mensen buiten hun gezin. Daarnaast zijn ze, vanwege hun gevoeligheid, niet altijd even goed bestand tegen druk en opwinding. Bovendien heeft een Australian Shepherd tijd nodig om volwassen te worden, iets waar terdege rekening mee gehouden dient te worden.

Voor meer informatie over dit geweldige maar enigzins moeilijke en veelzijdige ras verwijs ik je graag naar de rasvereniging: Australian Shepherd Club Nederland